2013. június 19., szerda

UN DÉLICIEUX PETIT DEJEUNER FRANÇAIS


Volt szerencsém néhány éve megismerni egy hazánkban dolgozó francia házaspárt, ahol a férfitag olyan croissant tudott sütni, amivel azelőtt soha nem találkoztam. Természetesen a technika, amitől olyan mint a nagykönyvben megírt (Larousse Gastronomique ), titok maradt.
Az egész francia gasztronómia csúcs nekem  – a sajtkülönlegességek után- a reggeli, aminek elengedhetetlen része a tejeskávé, a falatnyi dzsem és a vajas croissant mellett a bagett. Mint tudjuk franciák szeretik az életet élvezni és kiélvezni, ezért szívesen reggeliznek egy kávéházban, ráérősen. Sokszor a croissant-t a kávéba mártogatják és sok helyen a kávéházak székeit kifelé fordítják, hogy az egyedül ücsörgők kényelmesen tudjanak nézelődni.  
Vasárnap pedig ezzel a házaspárral franciásan reggelizhetem, a Le Biscuit Bistro-ba. Meglepetés volt és egyben búcsú ajándék is, mert hamarosan végleg haza mennek. Hát igen, a franciák még ezt is laza eleganciával tudják csinálni. Persze ismernek és tudják mi az én gyenge pontom.
Le Biscuit egy falatnyi Franciaország Budán. Istenem, amit beléptem azonnal megszállt valami megfogalmazhatatlan érzés, amitől nem tudtam és nem is akartam szabadulni. Még most is érzem, ha becsukom a szemem a friss kávé illatát, látom a péksütemények felejthetetlen látványát és hallom mindezt megalapozó hamisítatlan francia dallamokat. Szerintem képtelenség választani a helyben készült baguette-k, kenyerek, fantasztikus croissant és zseniális croque-monsieur-ből és mellett quiche, bűnözésre csábító mille feuille is kényezteti az ínyenceket. Persze a reggeli mit sem ér finom kávék nélkül, melyet a kis asztalkáknál kényelmesen elfogyaszthatunk.
Az már csak hab volt a tortán, hogy a fenséges reggeli mellé néhány jó szót és kedvességet is kaptunk. Majd kiugrottam a bőrömből, amikor oda jött Pierre, a  tulajdonos és elárulta, hogy kizárólag eredeti francia receptek alapján és jó minőségű francia alapanyagokból készítik az ételeiket. Persze ez alkalommal is egy kis franciás mosoly volt a válasz, amikor a croissant felől kérdeztem. Helyette a házaspártól megkaptam ajándékba Joanne Harris: A francia piac című könyvét. Ezért most felvértezem magam a Le Biscuit életérzéssel és nem hátrálok meg a sok pihentetéstől és hajtogatástól, nekem is lesz francia croissant-om és még Pierre is büszke lesz rám.
Ahogy Julia Child mondaná: Bon Appetit!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése